Fasa-Fasa Rawatan Jerawat

Hari ni saya nak share fasa-fasa rawatan jerawat dari blog Dr Hasseenah. Jika anda mempunyai jerawat kronik perlu difahamkan rawatannya bukan sekadar pengambilan supplement untuk jerawat dan cantikkan kulit. Tetapi juga rawatan antibiotik untuk menghapuskan bakteria. Maka Nutriferon adalah supplement wajib buat mereka yang ada jerawat kronik kerana nutriferon bertindak seperti antibiotik semulajadi.


Rawatan jerawat terbahagi kepada 2 fasa:

  1. Fasa Rawatan - (Treatment Phase)
  2. Fasa Pengawalan – (Maintainance Phase)



Jerawat dalam Fasa Rawatan

Fasa Rawatan


Fasa ini melibatkan rawatan yang intensif. Anda perlu berjumpa Doktor anda setiap 2 minggu atau setiap bulan. Anda akan dibekalkan dengan beberapa krim rawatan jerawat dan munkin juga antibiotik. Pada fasa ini, munkin jerawat akan keluar lebih banyak kerana krim yang diberi akan menyebabkan jerawat yang sedang menunggu giliran untuk keluar, akan keluar. 

Pada fasa inilah ramai dari pelanggan akan berputus asa dan merasakan rawatan yang diberi tidak berkesan. Keadaan ini dapat dielakkan jika doktor mengambil masa untuk menerangkan kepada pelanggan tentang kesan2 yang munkin dialami akibat dari krim yang digunakan. Pada pengalaman saya, pelanggan akan faham dan meneruskan rawatan walaupun terdapat kesan sampingan yang memang dijangkakan , jika mereka tahu dan faham apa yang akan berlaku ( what to expect ). 

Perlu saya tekankan, jika rawatan anda memerlukan pengambilan antibiotik dalam Fasa Rawatan, anda perlu mengambil antibiotik sekurang-kurangnya 3 BULAN untuk melihat kesan antibiotik tersebut. Jangan mengharapkan perubahan dalam masa 1 – 2 bulan . Jika anda merasakan tidak sanggup melakukan demikian ,lebih baik anda hanya merawat dari luaran sahaja dan memberitahu Doktor anda yang anda tidak sanggup melakukannya.


Bagi mereka yang konsisten mengikut arahan doktor, InsyaAllah, anda akan dapat melihat perubahan dalam masa 3 – 4 bulan. Dari pengalaman saya, respon yang paling cepat saya lihat adalah dalam masa 2 minggu dan yang paling lama adalah 5 bulan. Perlu diingat , jangkamasa ini adalah hanya untuk mengawal jerawat yang aktif. Tempoh ini belum termasuk rawatan parut jerawat.


Setelah tiada lagi jerawat baru tumbuh dalam jangkamasa 2 bulan dan sebahagian besar parut jerawat telah dirawat, maka anda sekarang boleh berpindah ke fasa kedua , iaitu Fasa Pengawalan ( Maintainance Phase ). Secara ringkas, Fasa Rawatan boleh mengambil masa 6 – 9 bulan. Agak lama , bukan? Tetapi sebenarnya tidak lama jika dibandingkan dengan tempoh anda menghidapi masalah jerawat yang munkin telah mengambil masa 5- 10 tahun!
Gambar Hiasan
Sistem ringkas Fasa Pengawalan

Fasa Pengawalan


Fasa ini adalah merupakan fasa dimana anda tidak lagi mempunyai jerawat yang aktif tumbuh dengan banyaknya. Sebulan munking 1-2 jerawat sahaja yang muncul. That is acceptable. Pada fasa ini, saya selalunya akan memberikan sistem penjagaan kulit yang paling ringkas yang sesuai bagi anda kerana fasa ini memerlukan disiplin dan kesanggupan yang luarbiasa. 

Fasa pengawalan ini akan berterusan selama bertahun-tahun. Oleh itu ianya perlulah seringkas yang munkin. Saya biasanya memastikan yang anda hanya akan menggunakan 2-3 langkah untuk malam dan pagi. 

Tapi AWAS ! Walaupun ianya ringkas, pada fasa inilah pelanggan saya selalunya GAGAL. Seperti yang saya terangkan, ia memerlukan kesanggupan dan disiplin yang luarbiasa.

Jadi saya rasa kita perlu rasional selepas ni jika ingin mengatasi masalah jerawat kronik. Sedangkan doktor pakar kulit pun memberi pelbagai amaran mengenai usaha sekerat jalan dan tak bersungguh-sungguh dalam menangani masalah jerawat. Jangan pula jika anda menggunakan produk Shaklee anda cepat berputus asa ye.

Bagi menggantikan penggunaan antiobiotik..kami mencadangkan Nutriferon untuk meningkatkan imuniti badan melawan bakteria punca jerawat. Seperti yang dicadangkan dalam entri Cara Merawat Jerawat Dari Dalam, pengambilan Omega Guard dan Vitalea berperanan sebagai rawatan dari dalam bagi melawan jerawat.

So bagaimana pula nak rawat jerawat dari luar? haaa..jangan tak tau ye Vita-E Complex Shaklee terbukti boleh menghapuskan jerawat dari luar..tapi ada cara gunanya..silap guna makin naik la jerawat. Cuba tengok Testimoni Vita-E - Jerawat Hilang Terus Dari Dahi (Perempuan Dahi Licin)...mesti bestkan kalau jerawat batu pun boleh hilang dengan penggunaan vitamin E dengan betul.

So bila kulit dah cantik selepas rawatan. Apa pula produk untuk fasa pengawalan? Semestinya Sustained Released Vita-C 500mg dan ESP ^_^..kalau cerita kebaikan ESP dan vitamin C ni 7 hari 7 malam pun belum tentu habis..acah je..hehe..untuk manfaat kulit, vitamin C berperanan membantu penghhasilan kolagen disamping melembutkan kulit. Manakala ESP ada protein blok binaan sel untuk menggantikan sel rosak disamping mencerahkan kulit. Cara makan vitamin C yang salah pun boleh suburkan jerawat. Awas!

So lengkaplah fasa-fasa rawatan jerawat dengan menggunkan produk Shaklee. Jika ada sebarang pertanyaan boleh hubungi saya ye..jika berminat ingin mencuba set skin care produk Shaklee saya boleh do some research on that..sebab sekarang saya belum cover produk tersebut. Mahal ke murah? semestinya murah jika beli dengan saya :-)

Anda boleh pilih untuk beli sendiri secara pantas melalui laman Shaklee atau boleh menghubungi saya untuk tujuan pembelian. Jika anda memilih untuk membeli sendiri, sila klik Beli Sekarang. Pembelian pantas menggunakan Visa atau Master Card (Debit / Credit Card)


Rahsia Jadi Ahli Shaklee Secara Percuma Terbongkar
Hubungi Saya :




FB Syue Wana | 016-7114304 (sms/whatsapp) | yuna.stitchz@gmail.com
www.facebook.com/messages/FreeVitamins

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

* COD - Skudai; Gelang Patah; Bukit Indah; Perling; Tun Aminah; Tampoi; Bandar Baru Uda; Kempas; Mount Austin, Larkin; Taman Pelangi; Permas Jaya; Ulu Tiram; Masai; Pasir Gudang; Johor Bahru amnya dan pos laju ke SELURUH MALAYSIA.

1 comments:


  1. Tips-tips yang boleh diamalkan untuk mencegah pembentukan jerawat atau acne ialah:
    1) Gunakan cecair pelembab untuk mencegah kulit muka daripada kering
    2) Kurangkan penggunaan alat solek
    3) Kerap mencuci muka bagi mencegah pengumpulan minyak
    4) Berhati-hati dengan produk yang kita pakai pada rambut
    5) Melakukan senaman rutin
    6) Elak kulit muka daripada terdedah kepada cahaya matahari terik

    ReplyDelete

LINKIN WITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo

Suami isteri yang menjadikan blog sebagai salah satu medium pemasaran. Mempunyai 2 cahaya mata. Saya Rais menulis kesemua blog kami manakala isteri saya Syuhana menulis sebahagian blog Shaklee.