Apa Itu Kolostrum Susu Ibu?

Kiri adalah kolostrum manakala kanan pula susu matang
Kolostrum (juga dikenali sebagai beestings atau susu pertama) adalah satu bentuk susu yang dihasilkan oleh kelenjar mamari pada penghujung kehamilan dan beberapa hari selepas melahirkan anak. Kolostrum manusia adalah tebal, melekit dan kekuningan.

Pada manusia, ia mempunyai kepekatan yang tinggi nutrien dan antibodi, tetapi ia adalah dalam kuantiti kecil. Kolostrum adalah tinggi karbohidrat, tinggi protein, tinggi dalam antibodi, dan rendah lemak (bayi yang baru lahir mungkin mendapati lemak sukar untuk dihadam). 

Bayi yang baru lahir mempunyai sistem pencernaan yang sangat kecil, dan kolostrum menyampaikan nutrien dalam bentuk yang sangat pekat pada kuantiti yang rendah.

Ia mempunyai kesan laksatif ringan, menggalakkan pembuangan najis pertama bayi, yang dipanggil meconium. 

Ia juga membantu membuang lebihan bilirubin, produk sisa mati sel-sel darah merah yang dihasilkan dalam kuantiti yang besar pada masa kelahiran disebabkan pengurangan isipadu darah, dari badan bayi dan membantu mencegah jaundis. Kolostrum mengandungi sejumlah besar antibodi yang dipanggil "secretory imunoglobulin" (IgA) yang membantu melindungi membran mukus di tekak, paru-paru, dan usus bayi. 

Leukosit yang turut hadir dalam kuantiti yang besar membantu melindungi bayi daripada virus bakteria dan berbahaya. 

Meminum Kolostrum menetapkan bakteria bermanfaat dalam saluran penghadaman. Bayi pra-matang cenderung untuk membesar dengan lebih baik jika meminum kolostrum manusia daripada formula bayi komersial. 

Susu manusia mengandungi komponen khas, dipanggil modular pertumbuhan, yang membantu sistem penghadaman bayi pramatang menyesuaikan diri dengan penyusuan melalui mulut. 

Penyelidikan menunjukkan bahawa bayi pramatang yang makan susu formula cenderung muntah secara berlebihan daripada bayi yang minum kolostrum dan susu ibu.

Jadi selepas membaca entri ini anda seharusnya faham betapa pentingnya memberikan kolostrum kepada bayi anda yang baru lahir...sesungguhnya ia adalah kesempurnaan ciptaan Allah..kolostrum hadir dalam kuantiti sedikit..antara supplement yang saya gunakan semasa hamil adalah ESP sebagai sumber protein lengkap dengan asid amino supaya badan boleh menggunakan fungsi protein. Tak lupa juga Vitalea dengan 28 jenis vitamin dan mineral yang diformulakan seimbang mengikut keperluan tubuh ibu.

Selepas habis kolostrum ketahui pula info info penting proses bagaimana tubuh menukar makanan kepada susu..apa stimulasi yang diperlukan untuk merembes hormon apa..jom baca Bagaimana Makanan Bertukar Kepada Susu Ibu.

Anda boleh pilih untuk beli sendiri secara pantas melalui laman Shaklee atau boleh menghubungi saya untuk tujuan pembelian. Jika anda memilih untuk membeli sendiri, sila klik Beli Sekarang. Pembelian pantas menggunakan Visa atau Master Card (Debit / Credit Card)


Rahsia Jadi Ahli Shaklee Secara Percuma Terbongkar
Hubungi Saya :
FB Syue Wana | 016-7114304 (sms/whatsapp) | yuna.stitchz@gmail.com
www.facebook.com/messages/FreeVitamins

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

* COD - Skudai; Gelang Patah; Bukit Indah; Perling; Tun Aminah; Tampoi; Bandar Baru Uda; Kempas; Mount Austin, Larkin; Taman Pelangi; Permas Jaya; Ulu Tiram; Masai; Pasir Gudang; Johor Bahru amnya dan pos laju ke SELURUH MALAYSIA.

0 comments:

Post a Comment

LINKIN WITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo

Suami isteri yang menjadikan blog sebagai salah satu medium pemasaran. Mempunyai 2 cahaya mata. Saya Rais menulis kesemua blog kami manakala isteri saya Syuhana menulis sebahagian blog Shaklee.