Kanser Otak - Gejala, Tanda Dan Cara Merawatnya

Apa itu Kanser Otak

Kanser otak adalah satu kecelaruan yang terjadi di organ otak dimana sekumpulan sel-sel otak yang tidak normal tumbuh di luar kawalan. Sebahagian besar kanser otak boleh merebak melalui rangkaian otak, tetapi jarang merebak ke kawasan lain dari tubuh.

Namun pada kes tumor otak yang biasa, apabila mereka membesar, mereka boleh menghancurkan dan menekan tisu otak yang normal yang lain dan boleh mengakibatkan lumpuh. Kerana itu, doktor selalu menggunakan istilah "tumor otak" daripada "kanser otak."
 
Yang penting bagi pesakit kanser otak mahupun tumor otak ini adalah berapa cepat kanser tesebut merebak melalui bahagian otak atau saraf tulang belakang yang lain dan apakah ianya boleh dibuang dan tidak berulang kembali.
 

Kanser Otak dan saraf tulang belakang pada orang dewasa berbeza dengan kanak-kanak. Kanser ini sering terbentuk di kawasan yang berbeza, berkembang dari jenis sel yang berbeza, dan mungkin kaedah rawatannya juga berbeza. Perbahasan ini dikhususkan hanya bagi kanser otak dewasa.
 
Untuk lebih memahami kanser otak, maka kita perlu memahami bagaimana system saraf pusat dan otak manusia.

Anatomi Otak

Sistem saraf pusat terdiri daripada otakdan sumsum tulang belakang. Otak adalah organ yang terpenting dalam mengendalikan fikiran, memori, emosi, sentuhan, kemahiran, visi, respirasi, suhu, rasa lapar, dan setiap proses yang mengatur gerak tubuh kita. 

Otak boleh dibahagikan ke dalam otak besar (cerebrum), batang otak (brainstem), dan otak kecil (cerebellum):
 
Otak Besar (cerebrum):
 
Cerebrum (supratentorial atau otak depan) terdiri dari belahan otak kanan dan kiri. Fungsinya cerebrum adalah bentuk gerakan, koordinasi gerakan, suhu, sentuhan, penglihatan, pendengaran, penilaian, penakulan, penyelesaian masalah, emosi, dan pembelajaran.
 
Batang Otak (brainstem):
 
Batang otak (garis tengah atau bahagian tengah otak) termasuk otak tengah, pons, dan medulla. Fungsi daerah ini adalah: pergerakan mata dan mulut, penyampaian mesej deria (panas, sakit, keras, dll), rasa lapar, respirasi, kesedaran, fungsi jantung, suhu badan, gerakan otot tak sedar, bersin, batuk, muntah, dan menelan.
 
Otak Kecil (cerebellum):
 
Otak kecil (infratentorial atau otak belakang) terletak di bahagian belakang kepala. Fungsinya untuk mengkoordinasi gerakan otot sukarela dan untuk mempertahankan keadaan tubuh, keseimbangan, dan equilibrium.
 
Jenis Jenis Kanser Otak
 
Kanser otak terdiri dari banyak jenis. Bila dilihat dari penyebabnya, kita dapat membezakan antara kanser otak utama (iaitu bermula di otak), dengan kanser otak sekunder (bermula pada organ lain dalam tubuh seperti paru-paru atau payudara dan kemudian merebak ke otak). Bagi orang dewasa, kanser metastasis ke otak sebenarnya lebih umum dari kanser otak utama. Kanser ini tidak terjadi dengan cara yang sama. Sebagai contoh, kanser payudara atau paru-paru yang merebak ke otak adalah berbeza dari kanser yang bermula di dalam otak. Untuk pembahasan di sini,kita hanya fokuskan tentang kanser otak utama.

Tidak seperti jenis kanser yang lain, kanser otak atau kanser saraf tulang belakang jarang merebak ke organ lain yang jauh. Mereka menyebabkan kerosakan kerana mereka merebak secara setempat dan menghancurkan jaringan otak normal di tempat di mana mereka muncul. Namun, kanser otak atau sumsum tulang belakang jarang dianggap tidak serius. Kecuali mereka benar-benar telah dibuang atau dihancurkan, sebahagian besar kanser otak atau tumor saraf tulang belakang akan terus berkembang dan akhirnya mengakibatkan kematian.
 
Kanser otak utama bermula pada satu jenis rangkaian atau sel-sel di dalam otak ataupun sumsum tulang belakang. Sebahagian tumor mengandungi campuran jenis sel. Ketumbuhan di kawasan yang berbeza dari sistem saraf pusat boleh dirawat secara berbeza
 
A. Glioma:


Glioma adalah istilah umum untuk sekumpulan tumor otak yang terjadi dalam sel glial. Sejumlah tumor boleh dianggap glioma, termasuk glioblastoma, astrocytomas, oligodendrogliomas, dan ependymomas. Kira-kira 4 daripada 10 kes kanser otak adalah glioma. Bila dihitung kes kanser otak kritikal, kira-kira 8 dari 10 adalah glioma.

A1. Astrocytomas:
 


Kebanyakan tumor yang timbul di dalam otak itu sendiri bermula dalam sel glial yang disebut astrosit. Tumor ini disebut astrocytomas.Mengikut Statistik kejadiannya adalah kira-kira 3 daripada 10 kanser otak.
 
Kebanyakan astrocytomas dapat merebak keseluruh otak dan bersambung dengan jaringan otak normal, yang boleh membuat mereka sangat sukar untuk dibuang dengan pembedahan. Kadang-kadang mereka merebak di sepanjang jalur system saraf utama. Sangatlah jarang bagi ianya untuk merebak ke luar otak atau sumsum tulang belakang.
 
Astrocytomas sering diklasifikasikan sebagai tahap rendah, menengah, atau tahap tinggi, berdasarkan bagaimana sel lihat di bawah mikroskop.
 
- Astrocytomas tahap rendah: jenis yang paling lambat berkembang
 
- Astrocytomas anaplastik: tumbuh pada tahap sederhana
 
- Astrocytoma kelas tertinggi (atau glioblastoma): paling cepat berkembang. Tumor ini membuat kira-kira dua pertiga daripada astrocytomas dan merupakan jenis paling umum dari kanser otak (ganas) yang menyerang orang dewasa.
 
A2. Oligodendrogliomas

Tumor otak ini bermula pada sel-sel otak yang disebut oligodendrocytes. Seperti astrocytomas, sebahagian besar dapat menyusup ke rangkaian otak berhampiran dan tidak semuanya dibuang dengan rawatan. Oligodendrogliomas kadang kala merebak di sepanjang jalur system saraf pusat tetapi jarang merebak di luar otak atau sumsum tulang belakang.
Jenis yang sangat agresif dari tumor ini dikenali sebagai oligodendrogliomas anaplastik. Hanya sekitar 3% daripada tumor otak tergolong dalam jenis oligodendrogliomas.
 
A3. Ependymomas: 

Tumor otak ini berasal dari sel ependymal yang garis ventrikel. Ependymomas boleh menghalang aliran keluar system saraf pusat dari ventrikel yang menyebabkan terjadinya satu keadaan yang disebut hidrosefalus.
 
Tidak seperti astrocytomas dan oligodendrogliomas, ependymomas biasanya tidak tumbuh menyusup ke rangkaian otak normal. Akibatnya, ependymomas dapat benar-benar dibuang dan disembuhkan dengan rawatan. Ependymomas saraf tulang belakang mempunyai peluang merebak dan dapat disembuhkan melalui rawatan pembedahan. Ependymomas boleh merebak di sepanjang jalur CSF tetapi tidak merebak ke luar otak atau sumsum tulang belakang. Bentuk paling agresif dikenali sebagai ependymomas anaplastik dan biasanya tidak boleh diubati dengan rawatan. Hanya kira-kira 2% daripada tumor otak termasuk dari jenis ependymomas.
 
B. Meningioma
 
Meningioma adalah tumor otak yang palingumum bagi orang dewasa. Ianya terjadi pada lapisan rangkaian yang mengelilingi bahagian luar dari otak dan sumsum tulang belakang. Meningioma menyumbang kepada kira-kira 1 daripada 3 kanser otak primer dan kanser sumsum tulang belakang.

Risiko tumor otak jenis ini meningkat selari dengan faktor usia. Kemungkinan dua kali lebih akan terjadi pada wanita. Dalam beberapa kes tumor ini bersifat genetic (keturunan), terutama pada mereka yanga da Neurofibromatosis (sindrom tumor jinak pada rangkaian saraf).
 
Meningioma menyebabkan gejala atau tanda dengan menekan di bahagian otak atau saraf tulang belakang. Kira-kira 4daripada 5 meningioma bersifat jinak, dan sebahagian besar dapat disembuhkan dengan operasi. Tetapi beberapa meningioma tumbuh sangat dekat dengan struktur vital dalam otak dan tidak boleh dirawat dengan pembedahan saja. Sejumlah kecil meningioma bersifat ganas dan mungkin kembali berkali-kali setelah membuat rawatan atau bahkan merebak ke bahagian lain dari tubuh.
 
C. Medulloblastomas
 
Medulloblastomas adalah tumor otak yang berkembang dari sel neuroectodermal (sel saraf primitif) di otak kecil. Mereka adalah kanser yang tumbuh cepat dan sering merebak ke seluruh jalur cecair serebrospina, tetapi mereka boleh dirawat dengan terapi radiasi dan kemoterapi. Medulloblastomas berlaku lebih kerap pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Mereka adalah sebahagian daripada kelas tumor disebut tumor neuroectodermal primitif (PNETs) yang boleh berlaku pada otak besar dan di tempat lain dalam sistem saraf pusat.
 
D. Gangliogliomas
 
Tumor otak yang mengandungi neuron dan sel glial disebut ganglioglioma. Ini sangat jarang berlaku pada orang dewasa dan mempunyai prospek kesembuhan tinggi dengan rawatan saja atau rawatan yang digabungkan dengan radioterapi.
 
E. Schwannomas (neurilemomas)
 
Schwannomas berasal dari sel Schwann, yang merupakan sebahagian pembentuk mielin saraf tengkorak dan saraf lain. Tumor otak jenis ini biasanya tidak ganas. Mereka boleh timbul dari saraf kranial. Ketika mereka membentuk tumor dari saraf kranial yang bertanggung jawab untuk keseimbangan berhampiran otak kecil, ianya disebut schwannomas vestibular atau neuromas akustik. Ini juga mungkin timbul dari saraf tulang belakang selepas mereka telah meninggalkan sumsum tulang belakang. Schwannomas membuat kira-kira 9% daripada semua tumor SSP.
 
Tumor lain yang boleh bermula pada atau berhampiran otak:
 
Chordomas: Tumor ini jarang berlaku padatulang di dasar tengkorak atau di hujung bawah tulang belakang. Chordomas tidak dari sistem saraf pusat, tetapi mereka boleh menyebabkan kecederaan pada sistem saraf berhampiran dengan cara menekannya. Tumor ini dirawat dengan pembedahan jika perlu dan diikuti dengan radioterapi,namun tumor jenis ini cenderung datang kembali di kawasan yang sama selepas rawatan yang boleh menyebabkan kecederaan progresif dan kematian. Mereka biasanya tidak merebak ke organ lain.
 
Non-Hodgkin limfoma. Limfoma bermula pada limfosit (salah satu jenis sel utama dari sistem ketahanan tubuh). Terdapat diantara jenis limfoma sistem saraf pusat (SSP) terjadi pada individu dengan masalah sistem ketahanan tubuh, seperti mereka yang dijangkiti HIV. Perkembangan rawatan baru untuk AIDS, menyebabkan jenis limfoma otak menjadi kurang umum dalam beberapa tahun terakhir. Limfoma otak seringkali bersifat ganas dan agak sukar untuk dirawati. Kemajuan terkini dalam kemoterapi, bagaimanapun, telah meningkatkan prognosis pesakit kanser ini.
 
PENYEBAB KANSER OTAK
 
Sehingga kini,tiada satu kajian yang dapat mengesahkan punca terjadinya kanser otak. Doktor juga jarang dapatmenjelaskan dengan tepat mengapa seseorang menghidap kanser otak sedangkan bagi sesetengah individu yang lain tidak. Namun,yang pastinya bahawa kanser otak tidak berjangkit.
 
Kajian telah menunjukkan adanya beberapa faktor risiko tertentu yang meningkatkan risiko seseorang terhadap tumor otak (utama)
 
Lelaki: Secara umum, tumor otak lebih kerap terjadi pada individu lelaki daripada perempuan. Namun, meningioma sering terjadi pada wanita.
 
Bangsa: brain tumor / tumor otak lebih kerap terjadi pada golongan kulit putih daripada bangsa berwarna.
 
Usia: tumor otak kebanyakan dikesan pada lingkungan (diatas 70 tahun) ataupun pada anak-anak berusia 8 tahun atau lebih muda.
 
Sejarah keluarga: Bagi individu yang ada diantara ahli keluarga yang terkena glioma mungkin kebarangkaliannya tinggi untuk terkena juga penyakit ini.
 
Terkesan atau terkena radiasi atau bahan kimia tertentu di tempat kerja:
 
- Sinaran: pekerja di industri nuklear mempunyai peningkatan risiko kanser otak.
 
- Formaldehid: orang orang yang bekerja dengan formaldehid mempunyai risiko terkena kanser otak.
 
- Vinyl chloride: para pekerja industri plastik dengan paparan vinil klorida boleh berisiko tumor otak.
 
- Akrilonitril: para pekerja tekstil dan industri plastik yang terpapar akrilonitril boleh berisiko kanser otak.
 
Para saintis sedang mengkaji sama ada telefon boleh menyebabkan tumor otak ataupun tidak. Kajian setakat ini belum menemukan adanya peningkatan risiko tumor otak di antara orang-orang yang menggunakan telefon bimbit.
 
Para saintis juga terus mengkaji adakah kecederaan dikepala merupakan faktor risiko untuk tumor otak. Setakat ini, kajian tidak menemui peningkatan risiko antara orang-orang yang
pernah cedera kepala.
 
Gejala & tanda Kanser Otak
 
Gejala kanser otak adalah berbeza-beza, bermula dari sakit kepala hingga terjadinya stroke. Bahagian otak yang berbeza-beza mengawal fungsi yang berbeza, sehingga gejala atau tanda kanser otak sangat berbeza-beza bergantung dari lokasinya. Cara terbaik untuk mengetahui apakah anda mempunyai tumor otak adalah melakukan scan otak.
 
Tanda kanser otak dapat dikesan jika sekiranya terjadi:
 
 • Serangan kejang (baru) pada orang dewasa
 • Pergerakan pada lengan atau kaki hilang secara beransur-ansur
 • Hilang keseimbangan terutama jika sakit kepala
 • Kehilangan penglihatan di salah satu atau kedua-dua belah mata
 • Pandangan kabur, terutama jika sedang sakit kepala
 • Gangguan pendengaran pada bahagian telinga
 • Kehilangan secara beransur kemampuan untuk bercakap secara tersusun
Antara tanda lainnya yang mungkin juga akan terjadi adalah mual atau muntah yang teruk pada pagi hari, terasa kebingungan dan hilangan ingatan atau memori .
 
Sakit kepala: Meskipun sakit kepala adalh merupakan tanda yang paling umum bagi tumor otak, kebanyakan orang yang sakit tidak semestinya memiliki tumor. Namun, terdapat beberapa jenis sakit kepala sangat mengkhawatirkan bagi manusia. Sakit kepala teruk pada waktu pagi dan berterusan dengan disertai rasa mual atau muntah-muntah, sakit kepala ini disertai juga dengan pandangan kabur dan rasa kelemahan pada badan.Ini mungkin adalah petanda kepada kanser otak.
 
Pengesanan Kanser Otak
 
Cara untuk mengesan kanser otak biasanya melibatkan pemeriksaan neurologi, scan otak atau analisis rangkaian otak. Doktor menggunakan maklumat diagnostik untuk mengklasifikasikan kanser otak dari yang paling biasa ke yang tahap yang paling agresif (ganas).
 
Pemeriksaan neurologi:Ini adalah siri ujian untuk mengukur fungsi sistem saraf dan kewaspadaan fizikal dan mental pesakit. Jika hasil terhadap ujian tidak normal, doktor akan melakukan scan otak.
 
Scan otak: Sebuah mesin khas akan mengambil gambar otak, dengan cara mengambil gambar dari pelbagai sudut (seperti kamera digital). Beberapa jenis scan menggunakan agen kontras (atau pewarna kontras), yang membantu doktor melihat perbezaan antara jaringan otak normal dan abnormal. Bahan kontras disuntik ke dalam pembuluh darah dan mengalir ke rangkaian otak. Jaringan otak yang sakit (abnormal) menyerap lebih pewarna dari jaringan otak sihat (normal). Scan yang paling biasa digunakan untuk diagnosis adalah: MRI, CT scan dan PET scan.
 
Biopsi sel otak: adalah prosedur pembedahan ringan di mana sampel tisu otak diambil dari lokasi kanser dan diperiksa di bawah mikroskop. Tujuan biopsi adalah untuk mencari
jenis dan tahap kanser. Biopsi adalah kaedah yang paling tepat untuk memastikan ada atau tidak kanser otak.
 
Biopsi terbuka dilakukan ketika membuat rawatan kraniotomi. Kraniotomi ini melibatkan rawtan pembedahan dengan membuka sedikit bahagian dari tulang tengkorak kepala untuk mendapatkan akses ke bahagian otak. Selepas kanser dibuang seluruhnya atau sebahagian, tulang akan dikembalikan ke tempatnya.
 
Biopsi tertutup (juga disebut biopsi stereotactic atau biopsy jarum) boleh dilakukan ketika tumor berada di daerah otak yang sukar untuk dicapai. Dalam biopsi tertutup, pakar bedah saraf membuat lubang kecil ke dalam tulang tengkorak dan memasukkan jarum berlubang ke tumor untuk mengambil sample rangkaian tumor.
 
PENGUBATAN KANSER OTAK
 
Ada beberapa kaedah pilihan rawatan kanser otak bergantung dari jenis dan tahap kanser, antarnya adalah pembedahan, radioterapi, atau kemoterapi.
 
Selain itu, bagi setiap tahap penyakit, pesakit perlu juga menjalani rawatan untuk mengendalikan rasa sakit, meringankan kesan sampingan selepas rawatan, dan juga masalah mengawal emosi. Jenis rawatan ini dipanggil perubatan pelengkap-alternatif (ubat
herba kanser).

Rawatan Pembedahan Kepala Untuk Kanser Otak
Pembedahan kepala adalah rawatan kanser otak yang paling umum. Tujuannya adalah untuk membuang kanser yang ada tanpa menggangu fungsi otak.
 
Rawatan untuk membuka tulang tengkorak disebut kraniotomi. kaedah ini dilakukan dengan anestesi umum. Sebelum operasi bermula, rambut kepala dicukur. Pakar bedah kemudian membelah kulit kepala menggunakan sejenis gergaji khusus untuk membuka tulang dari tengkorak. Setelah membuang sebahagian atau seluruh tumor, pakar bedah akan menutup kembali bukaan tersebut. Ada diantara pakar bedah akan menggunakan saluran yang ditempatkan di bawah kulit kepala selama satu atau dua hari selepas pembedahan untuk mengurangkan pengumpulan darah atau cecair.
 
Kesan sampingan yang mungkin terjadi selepas membuat rawatan adalah terasa sakit kepala atau rasa tidak selesa untuk beberapa hari. Jika terjadi begini, ubat sakit kepala akan
diberikan.

Masalah lain yang juga boleh berlaku adalah terkumpulnya cecair cerebrospinal di bahagian otak yang mengakibatkan pembengkakan otak (edema). Biasanya pesakit diberikan steroid untuk meringankan pembengkakan tersebut. Rawatan kedua mungkin diperlukan untuk mengalirkan cecair. pakar bedah akan meletakkan sebuah tabung, panjang dan tipis (shunt) dalam ventrikel otak. Tabung ini diletakkan di bawah kulit ke bahagian lain dari tubuh, biasanya perut. Cecair dari otak akan dialirkan ke perut. Kadang-kadang cecair dialirkan
ke jantung sebagai gantinya.
 
Jangkitan adalah masalah lain yang boleh terjadi selepas rawatan dan akan dirawat dengan antibiotik.

Rawatan pembedahan otak boleh merosakkan rangkaian yang normal. Kerosakan otak boleh menjadi satu masalah yang serius. Pesakit mungkin mempunyai masalah berfikir, melihat, atau berbicara. Pesakit juga mungkin mengalami perubahan personaliti. Sebahagian besar masalah ini akan akan mengambil masa untuk beransur pulih. Tetapi kadang-kadang kerosakan otak boleh menjadi kekal. Pesakit mungkin memerlukan rawatan fizikal atau rawatan bicara.


Radiosurgery stereotactic adalah satu teknik "knifeless" yang lebih baru untuk rawatan kanser otak tanpa membuka bahagian tengkorak. CT scan atau MRI digunakan untuk menentukan lokasi yang tepat ketumbuhan di bahagian otak. Tenaga sinaran tahap tinggi dihalakan ke tumor dari berbagai sudut untuk menghancurkan tumor yang ada. Alatnya bervariasi, bermula dari penggunaan sinaran gamma, atau pemecut linear dengan foton, ataupun sinar proton.
 
Kelebihan dari prosedur knifeless ini adalah dapat mengecilkan kemungkinan komplikasi pada pesakit dan memendekkan masa rawatan.Dari sudut Kekurangannya pula adalah tidak
dapat diambi sample rangkaian tumor tersebut untuk diteliti dengan lebih lanjut oleh ahli patologi, serta pembengkakan otak yang boleh berlaku selepas radioterapi.
 
Kadang-kadang kaedah rawatan ini tidak dicadangkan. Jika tumor terjadi di batang otak (brainstem) atau daerah-daerah tertentu yang lain, pakar bedah tidak mungkin dapat mengeluarkan tumor tanpa merosakkan tisu otak normal. Dalam hal ini pesakit boleh menerima radioterapi atau rawatan lain.
 
Radioterapi untuk Kanser Otak
 
Radioterapi menggunakan X-ray untuk membunuh sel-sel tumor otak. Sebuah mesin besar dihalakan pada tumor danrangkaian berhampiran, atau ke seluruh otak atau ke saraf tulang belakang.
 
Radioterapi biasanya dilakukan sesudah selesainya rawatan tumor otak. Radiasi membunuh sel-sel tumor (sisa) yang mungkin tidak dapat dibuang melalui pembedahan. Radiasi juga boleh dilakukan sebagai terapi pengganti dari pembedahan. Jadual rawatan bergantung pada jenis dan saiz tumor serta usia pesakit. Setiap sesi radioterapi biasanya hanya berlangsung beberapa minit.
 
Antara bentuk radioterapi untuk kanser otak:
 
Pemeringkatan: Radioterapi biasanya diberikan lima hari seminggu selama beberapa minggu. Memberikan dos total radiasi secara berkala membantu melindungi tisu yang sihat di kawasan tumor.
 
Hyperfractionation: Pesakit mendapat dos kecil radiasi dua atau tiga kali sehari. Kesan sampingan dari radioterapi adalah merasa lelah berpanjangan, mual, muntah, keguguran rambut, perubahan warna kulit seperti terbakar di tempat yang terkena radiasi, sakit kepala dan kejang (gejala nekrosis radiasi).
 
Kemoterapi untuk Kanser Otak
 
Kemoterapi bermaksud penggunaan satu atau lebih ubat-ubatan untuk membunuh sel-sel kanser otak.
 
Dua jenis ubat kemoterapi yang telah mendapat persetujuan (US. FDA) untuk rawatan kanser otak kritikal jenis glioma, adalah: temozolomide (Temodar) dan bevacizumab (Avastin). Ianya lebih berkesan, dan mempunyai kesan sampingan lebih sedikit jika dibandingkan dengan ubat-ubatan kemo versi lama. Namun kelemahannya adalah ubat ubatan ini masih mahal harganya.
 
Bagi sesetengah pesakit yang mengidap kanser otak, pakar bedah biasanya akan melakukan pembedahan tumor dan kemudian melakukan implantasi wafer yang mengandungi ubat kemoterapi.
 
Selama beberapa minggu, wafer larut, melepaskan ubat ke otak. Ubat tersebut kemudian membunuh sel kansernya. Kesan sampingan dari kemoterapi seperti loya dan muntah, hilang selera makan, rambut gugur, dan banyak lagi. Untuk menangani kesan-kesan sampingan dari kemoterapi, bincanglah hal ini dengan doktor anda.


Ini pula testimoni kanser otak. Baca di sini. Bagaimana Vivix secara significant telah membantu Megan pulih dari kanser? Jawapannya terletak pada kandungan reveratrol dan poliphenol di dalam vivix yang terbukti melalui kajian makmal dan testimoni. Berikut adalah bukti kajian ke atas Resveratrol.
 1. Laporan dari Annals of the New York Academy of Sinces 2011, kajian ke atas resveratrol menunjukkan ianya mempunyai kesan anti-kanser.
 2. Pada 2008, kajian pada kultur sel, kesan resveratrol menyekat kanser payudara dari terus berkembang di peringkat awal. Hasil kajian diterbitkan dalam Penyelidikan Pencegahan Kanser, kajian itu mendapati bahawa resveratrol membantu menghalang estrogen dari bertindak balas dengan molekul DNA dan membentuk sebatian yang menandakan permulaan pembentukan sel kanser.
 3. Tahun 2007, laporan oleh Biologi Kanser & Terapi, resveratol bertindak menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (proses dimana sel-sel normal menjadi sel-sel kanser). 
 4. Satu lagi kajian tahun 2008 di dalam jurnal Karsinogenesis, menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu mencegah kanser prostat (mungkin disebabkan oleh kesannya terhadap hormon seks lelaki yang dipanggil androgen). 
Vivix terlalu canggih melampaui zaman. Ia adalah penemuan mengagumkan dalam sains moden. Tak hairanlah ramai berebut beli Vivix untuk kecantikan dan kesihatan. Jom dapatkan Vivix pada harga istimewa dan free postage. Pengguna bijak adalah pengguna yang membuat kajian.

Anda boleh pilih untuk beli sendiri secara pantas melalui laman Shaklee atau boleh menghubungi saya untuk tujuan pembelian. Jika anda memilih untuk membeli sendiri, sila klik Beli Sekarang. Pembelian pantas menggunakan Visa atau Master Card (Debit / Credit Card)


Rahsia Jadi Ahli Shaklee Secara Percuma Terbongkar
Hubungi Saya :
FB Syue Wana | 016-7114304 (sms/whatsapp) | yuna.stitchz@gmail.com
www.facebook.com/messages/FreeVitamins

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

* COD - Skudai; Gelang Patah; Bukit Indah; Perling; Tun Aminah; Tampoi; Bandar Baru Uda; Kempas; Mount Austin, Larkin; Taman Pelangi; Permas Jaya; Ulu Tiram; Masai; Pasir Gudang; Johor Bahru amnya dan pos laju ke SELURUH MALAYSIA.

37 comments:

 1. Saya nk tnya klau seseorang tu makan serbuk kopi setiap hri akan menyebabkan kanser otak ke

  ReplyDelete
 2. emm..kalau ingatan saya beransur2 hilang..macam mana?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya cadangkan cik fapatkan rawatan lanjut dari pakar 😊

   Delete
 3. macam mana ha sy sakit belakang,kepala,kerap muntah,kdg2 rasa nk pitam,pelupa,rambut kuat la jugk gugur,mata kurg jelas,kejang otot,sendi kebas...tu sakit apa sy ad p jumpa doktor dy kata suspek tumor otak betul ke??sy nervous kne jumpa pakar saya baru sekali jumpa dorkor dy surh sy rifer pakar plak

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya bukanlah doktor. Jika doctor sendiri sudah mengesyaki anda mempunyai tumor, maka adalah kritikal utk anda mendapatkan rawatan lanjut kerana keberkesanan rawatan kanser berkadar langsung dengan tahap kanser. Makin awal rawatan makin tinggi kadar kejayaan rawatan

   Delete
 4. apa kesan kanser otak tahap 3 ye..mereka yg ad kanser otak ni kne buat kimotrapi ke

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kimoterapi adalah rawatan terbaik utk kanser. Tetapi mempunyai kesan sampingan yang teruk. Di sini Shaklee memainkan peranan utk membantu pesakit kanser survive kimo

   Delete
  2. SYUE WANA....SHAKLEE YG MNA DPT BNTU MASALH KANSER NI?

   Delete
 5. Adakah kanser otak in] berbahaya pada remaja berumur 13 tahun pada peringkat awal?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanser tidak mengenal usia. Bayi pun boleh kena kanser. Semua jenis kanser adalah berbahaya jika dibiarkan. Rawatan awal dapat memberi harapan

   Delete
 6. Tiada masalah ke jikalau pesakit kanser otak dan sakit kanser pangkal rahim tahap 4 dan sedang terlantar separa sedar mengunakan produk vivix shaklee?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vivix adalah makanan. Jika tahap seperti yang cik jelaskan, saya rasa tiada rawatan kimo yang doktor berani beri bukan? Jika cik ingin berikhtiar sebagai jalan lain tiada masalah.

   Delete
  2. Saya sering sakit kepala...x tahan...rasa..baru2 ni...2 minggu sakit kepala x hilang... saya x pasti sakit apa...tp bil tekan diatas rasa sakit..kemungkinn..ada x rasa ni migrain atau sebaliknya.

   Delete
 7. assalamualaikum,
  sya mngalami sakit tiada keseimbangan prgerakkan, sprti brjln dlm bot yg sdg brgerak dan sering pusing walau tiada pening, tekanan darah smua ok.hmpir sbln dah dan kini prcakapan pula trjejas scara bransur2. adakah ini tumor otak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada kemungkinan. Saya syorkan cik mendapatkan pemeriksaan segera

   Delete
 8. Apakah sebab-sebab yang menyebabkan barah otak ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dari entri saya di atas. Sehingga kini penyebab kanser masih belum di ketahui. Tetapi mereka yg berisiko tinggi adalah seperti yg saya senaraikan dalam entri di atas

   Delete
  2. Saye nak tanye skit..vivix nie guna sblm operation atau pon selepas ?

   Delete
 9. salam, sy nk bertanya, jika sakit kepala yg berterusan mcm mana ye??? rambut selalu gugur, penglihatan kabur, kadang2 kurang keseimbangan bila nk berjalan..adakah tu tanda2 kanser juga atau stress??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Jika cik merasakan gejala yang cik alami menyerupai gejala kanser otak yang saya senaraikan maka pemeriksaan lanjut wajib dibuat. Rawatan awal mampu meningkatkan kejayaan rawatan.

   Delete
 10. Penyakit kanser otak ni boleh jadikan seseorang tu hilang ingatan ke?sekadar bertanya

  ReplyDelete
 11. Maaf ya..skadar hndak brtnya..brapa kos keseluruhan untuk menyembuhkn penyakit ini??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Soalan tu terlalu subjektif. Proses utk melawan kanser amat panjang fan ia mempunyai risiko berulang. Perkara paling asas utk melawan kanser adalah ilmu dan pesakit perlu banyak mengkaji mengenai penyakitnya. Utk set supplement, kos bulanan adalah sekitar RM500

   Delete
 12. Tmpng tnye..sya srng sakit pda mata,kdg2 blh kiri atau knn.bila bngn jer rse x seimbng dn skit pda kepla.knpe yer

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sila buat pemeriksaan lanjut di hospital. Saya bukanlah doktor ☺

   Delete
 13. Salam,
  Saya mengalami simptom2 barah otak dari tadika.sekarang saya sudah berusia 30 tahun.
  sebelum ini sy selalu mendapatkan rawatan tetapi hanya ubat maigrene yg d beri,dan baru2 ini saya mendapat nasihat drpd doctor untuk membt rawatan lanjut kerna kemungkinan besar saya menghidapi kanser otak.

  ReplyDelete
 14. Sy sring mghadapi skit kpala pd wktu tgh hari, . Adakah itu migrain atau tnda2 tumor/barah otak ?

  ReplyDelete
 15. Salam,
  Saya berumur 13 thn,kadang-kadang setiap pagi kepala bahagian kanan saya sakit,bila saya terkena cahaya matahari atau lampu pula kepala bahagian kiri saya sakit sampai rasa nak tumbang...tu tanda2 tumor ke?

  ReplyDelete
 16. Mantap artikelnya.
  Tumor otak / kanser otak kadang2 mereka tak tau
  Penyebab nya, tiba2 sakit kepala.
  Mari Temukan salah satu penyebab tanpa kita sadari
  Dan penyelesaian nya. https://mynewblogsyafii.blogspot.my/2016/12/kesan-radiasi-telefon-bimbit-pada.html

  ReplyDelete
 17. Jika susah tidur termasuk dlm kanser otak ke?

  ReplyDelete
 18. Adakah kanser otak bole bjangkit kpd org lain melalui sentuhan atau melalui udara?

  ReplyDelete
 19. Pm ubat shaklee untuk barah otak

  ReplyDelete
 20. Saya sering sakit kepala .. rasa mual .. sakit kpla tu x boleh hilg dia akan berlarutan .. waktu yg x sakit tgh hari n senja .. seterusnya dia akan berlarutan sehingga pagi .. adakah ini dipanggil kanser otak?

  ReplyDelete
 21. Sememangnya kanser otak sangat bahaya, jadi kena selalu jaga kesihatan dan permakanan

  ReplyDelete

LINKIN WITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo

Suami isteri yang menjadikan blog sebagai salah satu medium pemasaran. Mempunyai 2 cahaya mata. Saya Rais menulis kesemua blog kami manakala isteri saya Syuhana menulis sebahagian blog Shaklee.