Cara Makan Set Menyusu Shaklee Berserta Tips Ketika Puasa

Ketika entri ni di tulis, saya baru melahirkan anak kedua saya tau. Jadi saya nak share cara pengambilan set menyusu Shaklee berserta tips dan doa untuk manfaat penyusuan. Saya ambil set Mighty 3 Gems untuk tenaga dan set berpantang + menyusu. Apa produk saya guna? 
  • Set Mighty 3 Gems untuk tenaga - ESP, Meal Shake, Performance Drink
  • Zinc Complex untuk bantu cepat pulih luka. Tak payah makan ikan haruan ;-)
  • Set asas - Vitalea, B-Complex, Ostematrix, Vita-C
  • Alfalfa - Milk booster. Tapi sebab anak saya jaundis hari ketiga lahir. Saya pause sementara pengambilan Alfalfa sebab Alfalfa ni ibarat jamu.

Hari biasa:

Lepas subuh : sebiji Zinc Complex ketika perut kosong
Lepas breakfast : Satu scoop set Mighty 3 gems, 1 Vitalea dan 1 B-Complex, 
Lepas Lunch : 1 Vitamin C, 2 Ostematrix

UTK BOOST: Setiap kali lepas pam, amik segelas minuman dibancuhkan dengan setengah sudu besar ESP dan amik 2 biji alfalfa. (asalkan total sehari alfalfa jangan lebih 10biji dan esp jangan lebih 3sudu besar sehari..ni adjust ikut keselesaan..contoh macam saya anak jaundis, saya susukan tiap jam supaya dia kerap berak. Jadi takda la saya bancuh minum ESP tu tiap jam..as long as tak lebih 3 scoop sehari je rules dia dan waktu anak kuning kita kena pause ambil Alfalfa ye)

By the way..ESp tu boleh gak minum time teabreak as alas perut..bancuh sesudu dgn susu or ape2 jus or ape2 air.... utk lebih lazat..blend fresh milk letak sesudu esp..letak kurma.. niceee dan byk variasi resipi saya akan beri gambar resepi kat pelanggan saya. Saya nak simple shake dgn susu. 2minit siap. Hihi

RULES : drink plenty of water..1 liter for each 25kg your weight. Contoh berat saya 55kg, saya wajib minum 2 liter sehari. So cara saya ambil adalah 200ml setiap jam sebanyak 10 kali

If puasa:

Waktu Sahur:
(1) Makan nasi atau apa jua juadah. Digalakkan makan sup dan makanan yg tinggi protin.
(2) Makanlah sekurang-kurangnya 3 biji kurma. Lagi banyak lagi bagus
(3) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (gabungan terbaik). (kalau tak makan soy protin..ganti dgn Meal Shake)..Macam saya ada kesemuanya sebab saya pentingkan kualiti..hihi
(4) Makan 3 biji Alfalfa

Waktu Berbuka:
(1) Berbuka dengan juadah berbuka..with kurma..amat digalakkan
(2) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (untuk dapatkan hasil terbaik).
(3) Makan 2 biji Alfalfa., vitalea 1biji

Sebelum tidur:
(1) Amalkan minum segelas ESP.
(2) Makan vitamin lain iaitu, 1 B complex, 1 Vitamin C dan 2 Osteomatrix jika ada. Tak perlu sampai 4 biji sebab dalam ESP, dan Meal Shakes pun dah ada kalsium. Cukup 1000mg-1200mg sehari. Tambahan lagi saya bancuh dengan susu kan.

Vitamin ini membantu badan ibu sentiasa bertenaga dan tidak kehausan. Selain daripada pengambilan vitamin, amalkan mengambil kurma, terutama sewaktu bersahur. Makan kurma bersama fresh milk ditambah soy protin (amalan orang arab supaya kekal bertenaga sepanjang hari..

Tu untuk diet, untuk pastikan bekalan susu mantop atau nak tambah susu pula follow kaedah berikut:
  1. Power pumping sekali sehari
  2. Kerap pam..setiap 2 jam
  3. Minum air banyak jika hari biasa
  4. Amalkan doa ni..Mari amalkan yer ibu2.. 

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN

Surah al-Hujurat ; al-Kautsar juga baik diamalkan bermula sejak mengandung lagi ...Niatkan dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kite, anak kite dan banyakkan susu kite. Bagaimana pun jangan kita lupa juga bahawa rezeki itu semuanya datang dari Allah. Sebaiknya dibaca dan difahamkan juga tafsiran ayatnya.

Selain dari itu amalkan surah al-Baqarah ayat 60. Sambil dibaca letakkan tangan pada breast, and doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kita dan supaya kita mampu memberikan susu yg cukup pd anak kita hingga sekurang-kurangnya umurnya 2 tahun...

Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi".

Lagi satu, amalkanlah berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hari. Waktu yg paling bagus adalah pada waktu malam dan subuh. Anda juga boleh bacakan zikir tersebut dan hembuskan ke dalam segelas air lalu diminum. Boleh install Dzikir Counter Apps kat smart phone bagi membantu pengiraan.

kesan pengambilan vitamin tak sama utk semua ibu2....kadar kepekatan susu tu brgantung gak pada kadar protin dlm diet seharian..so setiap ibu takkan sama yer dan ada juga susu yang pada awalnya kuantiti drop akibat susu yg pekat tadi..maka kene seimbangkan dgn pengambilan air sehari dalam 2liter..dan terus up kan kadar pumping sehari dalam 6x minimum..InsyaAllah dalam 1-2 weeks flow will be back to normal.

Kalau awal-awal kelahiran tu normal susu tak banyak. Sebab waktu tu baru ada kolostrum. Kalau ragu-ragu dengan kuantiti susu anda, boleh study subjek penyusuan kat blog saya. Periksa label menjadi ibu kat menu utama blog saya ye. Nak dapatkan set penyusuan berserta khidmat nasihat berterusan boleh hubungi saya ye.

Anda boleh pilih untuk beli sendiri secara pantas melalui laman Shaklee atau boleh menghubungi saya untuk tujuan pembelian. Jika anda memilih untuk membeli sendiri, sila klik Beli Sekarang. Pembelian pantas menggunakan Visa atau Master Card (Debit / Credit Card)


Rahsia Jadi Ahli Shaklee Secara Percuma Terbongkar
Hubungi Saya :




FB Syue Wana | 016-7114304 (sms/whatsapp) | yuna.stitchz@gmail.com
www.facebook.com/messages/FreeVitamins

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

* COD - Skudai; Gelang Patah; Bukit Indah; Perling; Tun Aminah; Tampoi; Bandar Baru Uda; Kempas; Mount Austin, Larkin; Taman Pelangi; Permas Jaya; Ulu Tiram; Masai; Pasir Gudang; Johor Bahru amnya dan pos laju ke SELURUH MALAYSIA.

0 comments:

Post a Comment

LINKIN WITHIN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo

Suami isteri yang menjadikan blog sebagai salah satu medium pemasaran. Mempunyai 2 cahaya mata. Saya Rais menulis kesemua blog kami manakala isteri saya Syuhana menulis sebahagian blog Shaklee.